Het Duitse instituut - dat de rechten op het veelgebruikte mp3-formaat bezit - heeft al een tijdje een drm-laag voor mp3 in de kast liggen, maar zal deze pas op de komende Cebit-beurs in Hanover aan het publiek tonen, zo schrijft The Register.

In tegenstelling tot de door Thomson Multimedia bedachte beveiliging biedt de oplossing van Fraunhofer geen keiharde garanties voor de muziekindustrie. Het instituut gaat namelijk uit van een vrijwillige deelname van de consument, in plaats van een door de muziekindustrie opgelegde maatregel.

Iemand die een bepaald liedje heeft gekocht, kan deze voorzien van een beveiligingslaag, zo is het idee. Eenmaal voorzien van deze digitale handtekening kan het bestand in principe niet meer worden gekopieerd. De consument moet het liedje echter wel naar bijvoorbeeld een draagbare muziekspeler kunnen overdragen.

Het systeem - Light Weight Digital Rights Management (LWDRM) genaamd - werd oorspronkelijk ontwikkeld voor mpeg4-audio en -video. De muziekindustrie heeft tot nu toe een sterke voorkeur voor andere formaten zoals Windows Media omdat deze eenvoudiger kunnen worden beveiligd.