In zestien landen hebben politie en justitiediensten vorige week doorzoekingen gedaan bij hackers en grote hoeveelheden computers, harde schijven en andere gegevensdragers in beslag genomen. Het zou gaan om honderden afnemers van het hackers gereedschap Blackshades. De wereldwijde actie is geco├Ârdineerd door Eurojust in Den Haag.

34 invallen

In Nederland ging de politie binnen op 34 adressen, onder meer in Delft bij een 18-jarige beheerder van de intussen offline gehaalde website Blackshades. Daarbij is niemand aangehouden, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Vrijdag wilde het OM en de politie nog helemaal niets loslaten over vermeende Nederlandse huiszoekingen. Dit nadat donderdag duidelijk werd dat in Frankrijk zeker 70 invallen zijn gedaan.

1100 pc's in beslag genomen

De vrijgegeven cijfers liegen er niet om. Bij de wereldwijde actie zijn 359 doorzoekingen, 81 mensen aangehouden, beslag gelegd op meer dan 1100 computers, mobiele telefoons, routers, externe harde schijven en USB geheugensticks. Ook zijn geldbedragen, illegale vuurwapens en drugs in beslag genomen.

In Nederland is beslag gelegd op 96 computers en laptops, 18 mobiele telefoons, 87 USB sticks en harde schijven en 55 andere gegevensdragers.

FBI speelt grote rol

Volgens het OM zijn de producten van Blackshades alleen maar ontworpen om computercriminaliteit mee te plegen. "Dat blijkt niet alleen uit de functies van de software, maar ook uit de gebruiksaanwijzing. Het internationale onderzoek is gestart met informatie van de FBI. Door de FBI is een grote hoeveelheid gegevens veiliggesteld van gebruikers van Blackshades uit de hele wereld", schrijft het OM.

Blackshades is een zogeheten remote access tool (RAT ) waarmee sinds 2010 veel schade wordt aangericht. Naast het verzamelen van wachtwoorden van e-mailaccounts, webdiensten, IM-applicaties en FTP-clients is ook het uploaden van malware op afstand mogelijk.

Het OM meldt verder dat ook de verdachte 19-jarige Rotterdamse seriehacker, die zich toegang verschafte tot meer dan 2000 webcams, gebruik maakte van Blackshades.