Volgens de Groningse Universiteitskrant is het hek van de dam en reizen studenten met een gehackte kaart altijd gratis, en dat zonder dat de conducteur het merkt. De software zorgt ervoor dat gebruikers reisproducten aan de ov-chipkaart toe kunnen voegen. Dus bijvoorbeeld aan een gehackte kaart met week-ov kan ook een weekend-ov worden toegevoegd.

Anonieme chipkaart

Het is ook mogelijk om een studentenreisproduct op een anonieme ov-chipkaart te kopiëren. Maar die twee kaarten zijn voor de conducteur makkelijk uit elkaar te houden, dus reizen als een student zit er voor reizigers met anonieme kaarten niet in. Tegen de universiteitskrant zeggen de studenten een maand bezig te zijn geweest met de kraak. Maar hadden ze er fulltime aan gewerkt dan was het in een week te doen geweest.

Peter Keizer, nieuwscoördinator bij de Groningse Universiteitskrant, wil liever zijn bronnen nog niet prijsgeven. Wel kan hij zeggen dat het gaat om twee studenten technische informatica waarvan er één een beveiligingsbedrijf is gestart.

Schoolopdracht

Eén van de studenten kreeg de opdracht van zijn opleiding om het toegangspasje van zijn school te kraken. Omdat er mifare classic chips in de kaarten zaten, ging dat vrij makkelijk. De weg naar de studenten-ov was vervolgens eenvoudig, aldus Keizer.