De zwendelaars maakten met gestolen creditcards bedragen van 1 cent over naar Wikimedia. De donaties, die met honderden tegelijk binnenkwamen, waren anoniem. En terwijl normale 'donors' hun gift vaak voorzien van een berichtje, was daar in dit geval geen sprake van.

Omdat dergelijke nepgiften meer kosten dan ze opleveren, heeft Wikimedia besloten het minimumbedrag voor een donatie te verhogen naar één dollar, zo bericht Brian Krebs van de Washington Post op zijn blog Security Fix.

Wikimedia is niet de eerste partij die het slachtoffer wordt van deze truc om creditcardgegevens uit te proberen. In juli meldde het beveiligingsbedrijf Symantec reeds dat zwendelaars regelmatig kleine bedragen geven aan goede doelen, zoals het Rode Kruis, om te verifiëren of gestolen creditcardinformatie nog bruikbaar is.

Bij de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen, in 2004, kreeg een kandidaat in een week tijd tienduizenden online giften van vijf cent. De oplichters kwamen waarschijnlijk uit Oost-Europa en hadden het proces om de geldigheid van de creditcardinformatie te testen, geautomatiseerd.

Bron: Techworld