De Mobiele Bankieren App voor Windows is vandaag live gegaan, meldt de bank in een persbericht. Het is begin juni bij Microsoft ingediend en "van de grond af aan ontwikkeld", vertelt ING-woordvoerder Ronald van Buuren. "De ontwikkeling is begin dit jaar gestart", vertelt hij aan Webwereld.

'Smartphones én tablets'

De nieuwe app bestaat eigenlijk uit twee apps: één voor elk van de twee huidige platformen van Microsoft. Dat zijn Windows Phone voor smartphones en Windows 8 voor pc's en tablets. Van Buuren legt uit dat ING ook tablets wil bestrijken en dat het daarom zelf gekozen heeft om ook een app voor Windows 8 te maken. Op pc's is internetbankieren weliswaar ook mogelijk, maar "klanten waarderen het gebruiksgemak van een app".

Technisch gezien draaien de twee Windows-apps van ING op drie besturingssystemen. Windows Phone 8 heeft namelijk een geheel ander fundament (de kernel van Windows 8) dan zijn directe voorganger. Apps die zijn geschreven voor Windows Phone 7.5 draaien ook op versie 8. Windows Phone 7.0 staat in de kou, ook wat de ING-app betreft. Microsoft biedt wel een update naar 7.5 aan.

Windows 8

Naast Microsofts smartphoneplatform brengt de ING ook een app uit voor Windows 8. Het nieuwe programma voor internetbankieren draait niet alleen op systemen met x86-processors (inclusief de semi-64-bit variant x64), maar ook op apparaten met ARM-processors zoals Microsofts eigen Surface RT-tablet.

De ING-app op Windows 8:

Klanten preview gegeven

ING heeft een selecte groep klanten eind april een voorproefje gegeven van de app. Na die bijeenkomst is de app "verder geperfectioneerd", aldus Van Buuren. De preview had toen namelijk nog niet alle functionaliteit ingebouwd, laat hij los. Het ontwikkelwerk is vervolgens doorgegaan, met ook de feedback van die paar klanten. Plus nog stabiliteits- en beveiligingstesten, vult Van Buuren aan.

De twee Windows-apps bieden in wezen dezelfde functionaliteit als de al bestaande apps van ING. "Klanten kunnen op hun telefoon, laptop, desktop of tablet snel het actuele saldo bekijken en geld overmaken van en naar hun betaal- en spaarrekening", vermeldt het persbericht.

Woordvoerder Van Buuren laat in een tweede reactie weten dat het gaat om de meestgebruikte functionaliteit. De twee Windows-apps missen in de huidige versie nog mogelijkheden voor creditcards, geeft hij aan. Daarnaast zijn de apps voor particuliere klanten, niet voor zakelijke ING-gebruikers.

Vierde app van ING

De bank heeft eerder al apps gemaakt voor Apple's iOS, Google's Android en RIM's BlackBerry OS. Laatstgenoemde betreft dan niet de huidige versie 10, die niet compatibel is met de voorgaande generaties. De ING-app draait vanaf BlackBerry-versie 5.0.0. Van Buuren bevestigt dat ING momenteel geen app heeft voor BlackBerry 10.

Op 25 april gaf de ING een preview aan enkele klanten, die via social media om Windows-apps hadden gevraagd: Update:

Toegevoegd dat de Windows-apps op dit moment geen creditcardfunctionaliteit hebben, en dat ze alleen voor particuliere klanten zijn.