De eerder deze week geïntroduceerde zogenoemde Rollup 1 voor Windows 2000 SP4 bevat patches die zijn vrijgegeven na de introductie van SP4 voor Windows 2000.

In totaal bevat de monsterupdate meer dan vijftig beveiligingspatches. Een deel van deze patches zijn nog niet eerder vrijgegeven. Microsoft adviseert systeembeheerders dan ook om Rollup 1 ook te installeren op systemen die up-to-date zijn.

Vanaf vrijdag 1 juli kunnen bedrijven geen gebruik meer maken van de automatische updatefunctie voor Windows 2000. Microsoft beëindigt per die datum de zogenoemde mainstream support voor Windows 2000 Professional, Windows 2000 Server en Windows Advanced Server. Wel kunnen organisaties tegen betaling nog tot 2010 beveiligingspatches en ondersteuning krijgen.

Gebruik

Uit eerder deze maand gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau AssetMetrix blijkt dat nog altijd bijna de helft van het (Amerikaanse) bedrijfsleven gebruikmaakt van Windows 2000.

In het laatste kwartaal van 2003 werd deze software nog door 52 procent van de bedrijven gebruikt. Dit aandeel is sindsdien slecht marginaal gedaald tot 48 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Het gebruik van Windows XP is in diezelfde periode gestegen van 6,6 procent tot 38 procent. Dit komt omdat veel bedrijven die nog Windows 95 en 98 gebruikten, direct zijn overgestapt op XP.