De boycot is een initiatief van Stichting Vrijschrift. De groepering vindt dat het gebruikte patent te breed toepasbaar en te veel voor de hand liggend is.

"Een algemeen probleem met software-patenten is dat ze vaak een te breed technisch gebied monopoliseren en dat ze vrijwel altijd triviaal zijn", vertelt voorzitter Wiebe van der Worp van Vrijschrift.

ClamAV

De actie volgt op het nieuws dat Barracuda Networks is aangeklaagd voor het integreren van het open source ClamAV in hun producten. Volgens Trend Micro schendt de beveiliger een patent uit 1995.

Barracuda meldde vorige week dat het de zaak zal aanvechten omdat het patent ten onrechte zou zijn toegewezen. Onder meer Richard Stallman van de Free Software Foundation en het Software Freedom Law Center hebben zich achter Barracuda geschaard.

"In dit geval gaat het om het concept van scannen van virussen op de poorten, iets uitermate voor de hand liggends wat iedere virusscanner doet", weet Van der Worp. Zijn organisatie trok eerder met succes ten strijde tegen het invoeren van softwarepatenten in Europa en de groep denkt dat dit soort patenten een voorbeeld is van iets "wat je niet moet willen".

Trendbreuk bewerkstelligen

"Wat je wil is de trend breken", betoogt Van der Worp. "Je wil een signaal afgeven dat je geen onzekerheid boven de markt wil laten hangen." Hij acht de patentdreiging symptomatisch voor deze tijd. Ook Microsoft heeft vergelijkbare technieken gebruikt om open-sourcesoftware onaantrekkelijk te maken. "Het is iets wat speelt rond kleine ontwikkelaars, waar je ziet dat die van het speelveld verdreven worden", verzucht hij.

Van der Worp stuurt nu aan op het verspreiden van banners en voert verkennend overleg met zusterorganisaties en de Free Software Foundation. "Als die banners flink verspreid zijn over het net dan ben ik al heel tevreden. Dan maak je een duidelijk signaal."

Open source niet het probleem

"Dit verhaal is geen discussie over wel of niet open source", zegt Patrick Dalvinck, regiomanager Benelux voor Trend Micro. "Waar het om draait is dat een commerciële organisatie technologie gebruikt van een andere, waarvoor geen licentierechten worden afgedragen."

Dalvinck stelt dat zijn bedrijf in het verleden technologie heeft ontworpen en die heeft gepatenteerd. Hij benadrukt dat het betreffende patent al eens is gebruikt tegen Fortinet en Network Associates, dat nu onderdeel is van McAfee. Terwijl Network Associates een licentie kocht, besloot Fortinet zonder succes het patent aan te vechten.

Op de boycot heeft Dalvinck weinig te zeggen. "De discussie voeren wij niet op straat of in de pers, maar dat doe je met een partij die daartoe gerechtigd is. Wij hebben de zaak voorgelegd aan de Amerikaanse Internationale Handelscommissie", betoogt hij. Dat Barracuda wel in de openbaarheid spreekt en zelfs een website heeft opgericht, is volgens hem dan ook een smaakverschil: "Alle bedrijven zijn vrij om een eigen ethiek te voeren."