Signal is een initiatief van Open Whisper Systems, die we al kennen van RedPhone en TextSecure, beide Android-applicaties die telefonie en sms versleutelen. De iPhone-applicatie is dan ook compatibel met RedPhone op Android, wat een groot praktisch voordeel is. Ook opmerkelijk: de app is gratis. Dit in tegenstelling tot prijzige platforms (Silent Circle, BlackPhone) die zijn gericht op zakelijk gebruik.

De iPhone-app probeert met een simpel design veel gebruikers te trekken. Na de installatie wordt je telefoonnummer met een unieke code gecontroleerd via sms. Ook de werking van een versleuteld gesprek over een dataverbinding is eenvoudig: er verschijnen twee woorden op je display, die moeten worden geverifieerd door de persoon aan de andere kant van de lijn.

ZRTP en AES-128 encryptie

Het mobiele verkeer wordt beveiligd met PGP-oprichter Philip Zimmermanns ZRTP, wat een protocol is voor de uitwisseling van encryptiesleutels, en AES-128 encryptie. Na telefonie moet later deze zomer ook versleuteld sms-berichten versturen worden toegevoegd.

De code van Signal is bovendien open source. Wat betekent dat ontwikkelaars vrij zijn om een blik te werpen op de daadwerkelijke veiligheid van deze crypto-app. De angst voor diep verstopte backdoors is er door de hele Snowden- en ook de OpenSSL-affaire immers niet bepaald minder op geworden.