Amerikaanse en Pakistaanse wetenschappers hebben software ontwikkeld waarmee gebruikers gevoelige software op hun harde schijf kunnen verbergen en ontoegankelijk kunnen maken. Dat kan zonder deze bestanden te versleutelen. De wetenschappers doen dat door de exacte locatie van gegevens op de harde schijf te regelen.

Encryptie is te opvallend

De applicatie, die wordt uitgebracht onder een open-source licentie, maakt daarvoor gebruik van steganografie. Dat is het verbergen van belangrijke informatie in onschuldig ogende objecten. Die techniek wordt al jaren gebruikt om gevoelige gegevens uit de handen van kwaadwillenden te houden. Volgens de wetenschappers is het gebruik van encryptie veel te opvallend omdat er dan eenvoudig te zien is welke informatie geheim moet blijven.

De software zorgt er voor dat de gevoelige data wordt opgeslagen op schijfclusters die vooraf door hun code zijn vastgesteld. Iemand die de geheime informatie later wil lezen kan dezelfde applicatie gebruiken om van het geheime bestand weer een geheel te maken. Met de techniek zou het mogelijk zijn om een bestand van 20 megabyte volledig onzichtbaar op te slaan op een harde schijf van 160 gigabyte.

Kleine invloed op prestaties

“We hebben een nieuw beveiligingssysteem voor gegevens gepresenteerd. Een op het filesysteem gebaseerd systeem waarmee het mogelijk is om onderzoeksmethoden op de harde schijf te ontwijken door gegevens veilig te verstoppen in een verwijderbaar opslagmedium”, schrijven de wetenschappers in hun paper. “De informatie wordt op zo’n manier verborgen dat een onderzoeker niet in staat is om het bestaan van de verborgen data te bewijzen”.

Volgens de Amerikanen en Pakistanen die de software ontwikkelden zou de techniek slechts een kleine negatieve invloed op de prestaties van de opslagmedia hebben.

Vorige week opperde de Amsterdamse hoofdofficier van Justitie Jet Hoogendijk dat encryptie verboden moest worden. Dat zou het opsporen eenvoudiger maken. Hoewel haar proefballen al door het Openbaar Ministerie werd doorgeprikt

, lijkt het plan nu ook al door de techniek ingehaald.