De Duitse hacktivist Daniel Domscheit-Berg, die onlangs door hackersclub CCC is geroyeerd, zegt in een interview met Der Spiegel (Nederlandse vertaling door Google Translate) dat hij ongepubliceerde bestanden van Wikileaks heeft vernietigd. Wikileaks bevestigt die vernietiging niet, maar geeft op Twitter wel aan wat er in die documenten staat.

Internet aftappen

Wikileaks bezweert dat het geen informatie opslaat of bewaart waarmee bronnen zijn te identificeren. Toch acht de klokkenluiderssite het nu nodig om de inhoud van de omstreden documenten te openbaren, zodat “bronnen hun eigen risico-inschatting kunnen maken".

Onder de bestanden die nu vernietigd zouden zijn, bevinden zich diverse gevoelige documenten. De volledige no-fly list die de Amerikaanse regering hanteert voor verdachte figuren. Een datadump van 5 GB afkomstig van de Bank of America. Informatie over de interne organisatie van ongeveer twintig neonazi-groeperingen, waaronder één in Duitsland. En daarnaast ook aftapregelingen tussen de Amerikaanse overheid en ruim honderd internetbedrijven, zoals telecomaanbieders.

Wederzijds wantrouwen

Deze bestanden bevinden zich onder de ruim 3500 stuks die Domscheit-Berg zich volgens Wikileaks heimelijk heeft toegeëigend. Die geheime informatie omvat ook oneigenlijk opgenomen interne chatgesprekken van Wikileaks die normaliter versleuteld zijn. Daarnaast heeft de vertrokken hacktivist via een bevriende beheerder het aanmeldsysteem van Wikileaks uitgeschakeld en zelf meegenomen waardoor Wikileaks maandenlang onbruikbaar was.

Sinds het vertrek van Domscheit-Berg is de bekende klokkenluiderssite in onderhandeling geweest met de oud-werknemer. Via een bemiddelaar werd er achter gesloten deuren gepraat over teruggave van de geheime data die was ontvreemd.

Beide partijen konden of wilden de ander niet vertrouwen wat betreft het beschermen van de identiteit van de klokkenluiders, die de meegenomen informatie oorspronkelijk hebben ingediend bij Wikileaks. Aantijgingen van diefstal, sabotage en alleenheerschappij zijn over en weer geuit.

Belangrijke lekken verloren

De bemiddelaar heeft er volgens Wikileaks nu het bijltje bij neergegooid. Domscheit-Berg stelt dat hij de omstreden data heeft vernietigd, naar eigen zeggen op een wijze waardoor het nooit meer terug te halen valt. Volgens Wikileaks is het materiaal van groot maatschappelijk belang en onvervangbaar.

Wikileaks-oprichter Julian Assange haalt inmiddels fel uit naar zijn voormalige woordvoerder. Die hacktivitst, die tegenhanger OpenLeaks heeft opgezet, zou in dienst zijn van geheime diensten. Die beschuldiging wordt onder meer opgehangen aan Domscheit-Bergs vrouw - eerst nog vriendin - die bij Microsoft Duitsland overheidsrelaties onderhoudt.