De lancering van OpenLeaks is vertraagd, maar toch nog prematuur. De klokkenluiderssite wilde eigenlijk nog in stilte doorontwikkelen, maar de opzet van site lekte ironisch genoeg naar een rivaliserende leksite, Cryptome. Daarom is OpenLeaks.org nu ook in de lucht, al is de technologie nog in alphafase.

Kritiek op Wikileaks

OpenLeaks is gestart door enkele ontevreden Wikileaks-vrijwilligers en positioneert zich ook heel anders. Volgens de initiatiefnemer Daniel Domscheit-Berg heeft Wikileaks veel te veel technische, juridische en logistieke bottlenecks. Hierdoor heeft het zich noodgedwongen beperkt tot grote spectaculaire lekken, terwijl er heel veel materiaal op de plank blijft liggen. Ook is Wikileaks veel te veel op de stoel van de journalist gaan zitten, is de kritiek. Dit kwam het duidelijkst naar voren met een uitgebreid gemonteerde video van een Amerikaanse Apache-helicopter die Irakese burgers aan flarden schiet.

OpenLeaks is veelal een technisch platform: klokkenluiders uploaden documenten en kunnen zelf aangeven bij wie die terecht moeten komen: een krant, tv-station, website, vakbond of actiegroep.

Anoniem doorgeefluik

Het ‘enige’ dat OpenLeaks verzorgt is het anonimiseren van de documenten door bijvoorbeeld het verwijderen van metadata. De ontvangende partij kan vervolgend met de documenten aan de slag. Als er over wordt gepubliceerd wordt tegelijkertijd ook het onderliggende brondocument geopenbaard.

In december lichte Domscheit-Berg al een tipje van de sluier op.

OpenLeaks roept vrijwilligers en (media-)organisaties op om mee te helpen het platform verder af te bouwen. Maar naar verwachting zal de site pas in de zomer van 2011 in beta gaan, met meer leden.

OpenLeaks 101 from openleaks on Vimeo.