McAfee werd vorige week in het Midden-Amerikaanse land Guatemala aangehouden vanwege het illegaal oversteken van de grens met Belize. Daar wordt de oprichter van het gelijknamige anti-virusbedrijf gezocht door de politie in verband met een moordzaak, waarin hij officieel nog geen verdachte zou zijn. McAfee was drie weken lang op de vlucht samen met zijn 20-jarige vriendin uit Belize, waar hij woonde.

Hij zegt dit weekend in gesprek met persbureau Reuters dat zijn doel is terug te keren naar de VS. "Ik zou gewoon mijn spullen willen pakken en naar Miami gaan", aldus McAfee. Het lijkt echter sterk dat dat gaat gebeuren. De regering van Guatemala zou hem mogelijk willen uitleveren aan Belize. Een rechter moet zich daar nog over buigen en onduidelijk is wanneer dat gebeurt.

Politieke situatie

McAfee zegt dat hij de politieke situatie verkeerd heeft ingeschat. Guatemala en Belize zijn al decennialang verwikkeld in een territoriaal dispuut, waarover in 2013 een referendum plaatsvindt. "Ik heb de Guatemalaanse overheid in verlegenheid gebracht en breng hun relatie met Belize in gevaar." De Amerikaanse ambassade zegt niets voor McAfee te kunnen doen.

Moord

De politie in Belize wil de 67-jarige Amerikaan horen over de moord op zijn buurman, de Amerikaanse zakenman Gregory Faull, op 11 november. McAfee en Faul zouden regelmatig ruzie hebben gehad over de luidruchtige honden van McAfee.

De software-ondernemer vreest echter dat de politie van Belize hem wil martelen, omdat hij een vijand van de regering zou zijn. Hij beschuldigt de overheid van Belize van corruptie, waarover zijn medestanders dit weekend op zijn verzoek een serie documenten online hebben gepubliceerd.

Gepakt door exif-data foto?

McAfee blogde nadat hij was opgepakt in Guatemala korte tijd vanuit de gevangenis, maar beschikt daar nu niet meer over internet. Zijn weblog wordt nu bijgehouden door vrienden uit Seattle. Op die site staat dat de Amerikaan een beloning van 25 duizend dollar uitlooft voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de persoon die Faull zou hebben vermoord.

McAfee verraadde vorige week zijn gps-locatie in het zuiden van Guatemala via de exif-data van een foto gepubliceerd door een journalist van het Amerikaanse Vice-magazine, die hem kwam opzoeken tijdens zijn vlucht voor de politie. McAfee beweerde dat hij zelf de exif-data had gemanipuleerd, maar niet lang erna werd hij opgepakt. Vrijdag zou de Amerikaanse miljonair in de gevangenis van de stress in elkaar zijn gezakt, waarna hij korte tijd in de ziekenboeg lag.