De Italiaanse politie heeft vrijdag vier verdachten gearresteerd op verdenking van het vormen van de Italiaanse tak van de Anonymous-groepering. De vier, tussen 20 en 34 jaar oud, staan onder huisarrest en naar zes anderen loopt nog een onderzoek, melden Italiaanse media. In tien huizen werden invallen gedaan tijdens de operatie die volgde na een politie-onderzoek van twee jaar.

De verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op sites van onder meer het Vaticaan, de Italiaanse premier, het ministerie an defensie, de centrale bank, de politie en het treinbedrijf Trenitalia. De verdachten worden aangeklaagd wegens 'het gebruik van internet voor een criminele samenzwering'. Het is de eerste keer dat een dergelijke aanklacht in Italië wordt gehanteerd. Op het misdrijf staat maximaal acht jaar celstraf.

Eigen puin ruimen

Enkele van de verwachten werkten in het dagelijks leven als it-professionals. Ze zouden bedrijven die slachtoffer waren van Anonymous-aanvallen hebben aangeboden tegen betaling de schade te herstellen. De Italiaanse politie spreekt van een dubbelleven. Ze werkten 's nachts als criminele hackers, maar hadden overdag normale it-banen en hun gezinnen hadden geen weet van de betrokkenheid bij Anonymous.

Verraden rivalen binnen Anonymous

De groep was in conflict geraakt met andere Anonymous-leden over 'ideologische kwesties' en probeerde zijn dominante positie te behouden door meerdere rivalen bij de politie aan te geven. De groep zou verantwoordelijk zijn geweest voor het verlinken van 30 mensen. De Italiaanse politie gebruikte in het onderzoek onder meer afgetapte communicatie en infiltratie met undercover-agenten.