Nog voordat orkaan Gustav over Amerika raasde, waren er al 150 domeinen geregistreerd die naar het natuurgeweld verwijzen. Op domeinen als gustavhurricanerelief.org, donategustav.com en helpgustavvictims.com staat op dit moment nog niets te lezen, maar het is zeer aannemelijk dat de sites in gebruik genomen gaan worden, mocht Gustav veel schade gaan aanrichten.

Het is niet de eerste keer dat oplichters en scammers misbruik maken van rampen die het nieuws halen, dus het was te verwachten dat ook de orkaan Gustav gebruikt wordt als aanleiding om malafide sites uit de grond te stampen.

Inzameling

Het SANS Internet Stom Center adviseert internetters dan ook om te controleren of de websites die geld inzamelen bonafide zijn. Eerder zijn natuurrampen zoals Katrina en grote menselijke tragedies zoals de massamoord op de universiteit van Virginia misbruikt. Scammers probeerden met de aandacht rond deze tragedies op frauduleuze geld afhandig te maken van internetters.

Soms zijn scammers of phishers succesvol in hun poging om argeloze internetters geld afhandig te maken. Zo wist een oplichter mediaaandacht rond orkaan Katrina te misbruiken om 40.000 dollar aan donaties los te peuteren. De oplichter is overigens in de kraag gegrepen en berecht voor internetfraude.