Drie mannen van 20 uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel hebben honderden mensen opgelicht via tientallen advertenties op vooral Marktplaats. Om vroegtijdige ontdekking te voorkomen plaatsten ze de advertenties door gebruik te maken van internetverbindingen van anderen. Zo werden onbeveiligde wifi-modems van burgers gebruikt, maar meestal gebruikten ze de wifi-verbindingen van bel- en telefoonwinkels, meldt de Dienst Regionale Recherche uit Rotterdam.

Anderhalf jaar aan speurwerk vooraf

De drie zijn opgepakt en inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze zijn voor veertien dagen in bewaring gesteld. Tijdens het onderzoek werkte de politie samen met het Landelijk meldpunt Internet Oplichting en de afdeling Trust & Safety van Marktplaats. De groep verdachten kwam in beeld door in anderhalf jaar alle meldingen van oplichting te clusteren aan de hand van advertentienummers en bankrekeningnummers.

De mannen maakten via de ‘geleende’ wifi-verbinding op Marktplaats een namaak-ID aan via een eveneens nieuw aangemaakt e-mailadres. Vervolgens werden via advertenties luxe goederen aangeboden zoals games, gereedschap, mobiele telefoons, muziekinstrumenten en keukenmachines. Een koper meldde zich via e-mail en werd “via allerlei smoesjes” overgehaald geld over te maken in plaats van bij de overhandiging de goederen contant te betalen.