Nederlandse betaalproviders en bitcoinwisseldiensten nemen extra maatregelen om een nieuwe vorm van fraude de kop in te drukken. Dat blijkt uit een rondgang langs partijen door Computerworld.

Goedkope iPhone blijkt bitcoin

Criminelen maken namelijk misbruik van het feit dat het tot nog toe makkelijk is om euro's in bitcoins om te zetten met iDeal op bijvoorbeeld Bitonic en BitmyMoney. Ze zetten zo'n transactie klaar, maar laten de betaling over aan het slachtoffer, die naar een nepwebshop is gelokt met bijvoorbeeld goedkope smartphones. De klant krijgt een 'bevestigingsmail' met een link naar de iDeal-module van zijn bank, maar maakt vervolgens slechts bitcoins over naar het bitcoinadres van de crimineel.

De iDeal-betaling geeft de zaak de nodige legitimiteit, en door euro's om te zetten naar Bitcoin is de crimineel en zijn frauduleuze geld niet of in elk geval veel moeilijker te achterhalen. Om deze zogenaamde driehoekstransacties te voorkomen gaan bitcoinwisseldiensten nu, onder druk van Currence, accounts invoeren die zijn gekoppeld aan bankrekeningnummers.

Fraude door nepshops verdrievoudigd

Onder meer door deze methode is de fraude door malafide webwinkels het afgelopen jaar verdrievoudigd, bevestigt de politie.

Lees het uitgebreide verhaal op Computerworld: Oplichting door nepshops explodeert