Op de redactie van Techworld ontvingen we maandag twee mails waarin we een baan aangeboden kregen. "U heeft geen geld of bijzondere vaardigheden nodig om te beginnen. Dit werk vraagt om slechts enkele uren per week en is beschikbaar over uw gehele land. U kunt het gemakkelijk combineren met Uw hoofd inkomen", zo luidde de tekst.

De mailoproep is allesbehalve nieuw. In november vorig jaar waarschuwde Security.nl al eens voor mails met dezelfde tekst. Het enige verschil met de tekst van vorig jaar is het mailadres waarnaar je reacties kunt sturen. Vorig jaar was dat [email protected], nu: [email protected]

De truc waarmee de oplichters achter Dba-marketing.com en Inax-trading.com geld proberen te verdienen, is al oud. Wie ingaat op het aanbod in dergelijke mails, moet doorgaans zijn bank- of Paypal-account ter beschikking stellen. Via die rekening ontvang je geld dat je na inhouding van een commissie (van bijvoorbeeld 10 procent) moet doorsluizen naar een andere rekening.

De herkomst van het geld is vaak duister. Het geld kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van iemand die via een internetveiling iets koopt en wordt gevraagd om het verschuldigde bedrag naar jouw rekening over te maken.

Dat dit werk allesbehalve kosjer is, voelen de meeste mensen wel aan, maar desondanks trappen er nog genoeg internetters in. De Brit Bob Harrison, die een website beheert over witwassers, krijgt wekelijks zeker drie mails van slachtoffers van deze witwaspraktijken, zo vertelde hij vorige week aan de Washington Post.

Bron: Techworld