Monitorsite Netcraft ontdekte in 2005 450 gevallen waarbij ssl-techniek werd misbruikt. Het gaat daarbij om misbruik van lekken in browsers, het hacken van websites of het plaatsen van een frame binnen een legitieme website om zo bezoekers de indruk te geven dat het veilig is en dus hun persoonlijke informatie te overhandigen.

Tevens kopen de oplichters ssl-certificaten voor domeinen die veel lijken op domeinnamen van bestaande banken. Ondanks eventuele waarschuwingen van de browser vertrouwt de gebruiker op het ssl-icoon (het gele slot onderin de browser) en zal dus doorgaan, zo stelt Netcraft. "Browserbouwers en certificaatuitgevers moeten veel meer hun best doen gebruikers op te voeden op het gebied van certificaten en ssl-waarschuwingen", aldus Netcraft.

Eind november maakten de ontwikkelaars van de browsers van Internet Explorer, Firefox, Opera en Konqueror bekend gebruikers te helpen bij het bepalen van de veiligheid van een site. Zij willen dat de adresbalk groen wordt wanneer de gebruiker een betrouwbare site bezoekt. De browserbouwers geven toe dat ze een lange weg te gaan hebben wat betreft de implementatie van de nieuwe certificaten. Zij zijn er echter van overtuigd dat het idee een belangrijke eerste stap is.