Door kleine bedragen te doneren aan bekende charitatieve instellingen, zoals het Rode Kruis, kunnen zwendelaars verifiëren of gestolen creditcardinformatie nog bruikbaar is, zonder dat er allerlei alarmbellen afgaan. Dat stelt beveiligingsbedrijf Symantec.

Eén van de redenen dat oplichters de creditcardinformatie op deze manier 'uittesten' is dat banken een gift aan een goed doel niet snel zullen checken.

"De meeste mensen maken niet dagelijks geld over aan een goed doel met hun creditcard. Daarom is het moeilijk vast te stellen of de gift buiten het normale betalingsgedrag valt", schrijft Yazan Gable op het Symantec-blog.

Volgens Brian Krebs, die voor de Washington Post een weblog over beveiliging bijhoudt, is de door Symantec gesignaleerde trend niet nieuw. Zo bleek twee jaar geleden dat oplichters gestolen creditcards gebruikten om te doneren aan de slachtoffers van de orkaan Katrina.

En bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 kreeg een kandidaat gedurende een week tienduizenden online giften van vijf cent, afkomstig uit Oost-Europa. De oplichters hadden het proces om de geldigheid van de creditcardinformatie te testen, geautomatiseerd.

Gable verwacht dat oplichters nog wel even door zullen gaan met het schenken van geld aan charitatieve instellingen. "In ieder geval gaat er op die manier een deel van het gestolen geld naar de goede zaak." Bron: Techworld