Gebruikers van Skype ontvangen de laatste dagen steeds vaker geautomatiseerde oproepen van oplichters. Dat meldt Brian Krebs op zijn weblog. In die ‘robotgesprekken’ worden de gebruikers geadviseerd om een website te bezoeken en daar hun installatie van Windows te updaten. Dat zou kunnen door de website www.sosgt.com te bezoeken.

Beveiligingswaarschuwingen

Nietsvermoedende gebruikers die deze website in hun browser openen worden direct geconfronteerd met een hoop beveiligingswaarschuwingen. Die waarschuwingen zien eruit alsof zij van Windows zelf zijn. Dit is een beproefde manier om gebruikers bang te maken. Zo proberen deze oplichters hun software te slijten.

Dit soort oplichtingspraktijken zijn niet nieuw. Ook via de instant messaging functie van Skype gebeurt het vaker. Het lijkt echter de eerste keer te zijn dat deze cybercriminelen bots gebruiken om telefoongesprekken naar slachtoffers op te zetten.

Willekeurige gebruikers

Uit het forum van Skype blijkt dat veel gebruikers last hebben van dit soort oproepen. Die gebruikers lijken volledig willekeurig gekozen te worden. Eén van de gebruikers wist een deel van het telefoongesprek op te nemen. Daarin wordt de hierboven genoemde website aangeprezen als locatie waar de gebruiker professionele ondersteuning kan krijgen.

Gebruikers die naar de website gaan en in de valse waarschuwing trappen, krijgen de optie om de problemen te repareren. Kiezen zij daarvoor dan worden ze doorgestuurd naar een pagina waar zij bijna 20 dollar af moeten tikken voor de beveiligingssoftware. Opvallend is dat die software ook voor Mac wordt aangeboden, terwijl de valse waarschuwingspagina Windows XP simuleert.