Volgens de e-mail zou de explosie zich hebben voorgedaan op 9 september. Wie meer wil weten, krijgt het advies om de foto's in het attachment te bekijken. Het bijvoegsel (victims.zip) bevat echter geen foto's, maar een Trojaans paard, zo waarschuwt de Britse virusdeskundige Graham Cluley op zijn weblog. De trojan is gericht op het leegplunderen van bankrekeningen.

Het bericht dat de cybercriminelen versturen is de Engelse variant van spamruns die eerder al opdoken in onder meer Nederland en Finland. Volgens de Nederlandstalige spamrun die in november vorig jaar werd verspreid, was er sprake van 'een stevige explosie in een nederlandse Atoomcentrale in de buurt van Amsterdam'. Een verkeerde gok van de spammers: er is geen 'atoomcentrale' in de buurt van Amsterdam.

In Finland maakten de spammers in februari van dit jaar een vergelijkbare fout. Volgens het spambericht zou de kernramp zich daar hebben voorgedaan in de buurt van Mikkeli. De Finse kerncentrales bevinden zich echter in een heel ander deel van het land. Volgens The Register moet je vanuit Londen ook minimaal 124 kilometer rijden om bij een nucleaire centrale uit te komen. Bron: Techworld