In Terneuzen werden zondag twee Roemeense pinautomaathackers opgepakt door de politie. De twee werden zondagochtend op heterdaad betrapt toen ze bezig waren met het plaatsen van skimapparatuur bij een geldautomaat, meldt de politie Zeeland.

De twee Roemenen zitten vast voor verder onderzoek. De skimapparatuur is door de technische recherche gedemonteerd en in beslaggenomen. Met name Oost-Europese skimmers vormen al enkele jaren een plaag. Afgelopen week waren de skimmers onder meer actief in Den Haag, Enkhuizen, 's Gravenzande en Voorhout.

Skimmers worden steeds inventiever, zo bleek laatst in de VS. In december kwam al aan het licht dat hackers de servers van RBS WorldPay, dat betaaltransacties verwerkt, hadden gehackt. Uit een reportage van tv-zender Fox 5 blijkt nu dat de bende met de gestolen gegevens betaalkaarten heeft nagemaakt en daar katvangers op een afgesproken tijdstip mee hebben laten 'pinnen'.

'Flashmob'

De criminele hackers verhoogden ook de kredietlimiet van de betaalkaarten, die door bedrijven worden gebruikt voor uitbetaling van hun personeel. Met behulp van een leger handlangers overal ter wereld wisten de criminelen in een half uur tijd bij 130 betaalautomaten in 49 steden geld op te nemen, van New York tot Moskou en Hongkong. Van een deel van deze katvangers, ook wel bekend als 'money mules', hebben de autoriteiten foto's. Sommige media spreken van een 'ATM Flashmob', een wereldwijde flitsmenigte bij pinautomaten.

Volgens de FBI is er niet eerder zo'n goed geco├Ârdineerde overval op geldautomaten geweest. Gedupeerde klanten hebben een rechtszaak aangespakken tegen RBS WorldPay. Bij de hack in december werden de gegevens van 1,5 miljoen klanten gestolen.