De hack komt na een week waarin tevens duidelijk werd dat Windows 7 met een kleine aanpassing zonder activatie tot 120 dagen gratis is te gebruiken. De nieuwe ‘hack’ vereist het verwijderen van een klein tekstbestandje van de Windows installatie-dvd.

Nadat dit is gedaan, kan elk van de vijf mogelijke varianten geïnstalleerd worden, zij het zonder productactivatie. Deze 'feature' wordt beschreven door Woody Leonard van de Windows Secrets-nieuwsbrief. Daar is eerder ook de 120-dagen truc gepubliceerd.

Mini-bestandje

In de nieuwste editie van de nieuwsbrief staat dat slechts het verwijderen van het bestandje EI.cfg vanuit een Windows 7 iso-bestand nodig is om de keuze van het installatietype te ontsluiten. Volgens de documentatie van Microsoft is EI.cfg een bestandje van Windows Setup dat configureert welke editie met welke licentie bij de installatie van het besturingssysteem wordt toegepast. Eerdere versies van Windows gebruikten het bestand PID.txt voor hetzelfde doel.

Brian Livingston van Windows Secrets is enthousiast over de truc. “Ik denk dat dit heel interessant is voor systeembeheerders”, zo zegt hij. “Ze kunnen Windows 7 Professional op de ene en Home Premium op de andere computer uitproberen voordat ze tot de aanschaf van een heel pakket aan licenties overgaan.”

De truc is met succes toegepast op de Release-to-Manufacturing (RTM) versie van Windows 7. Deze is hetzelfde als de uiteindelijke versie die Microsoft op 22 oktober uitbrengt.

Anytime Upgrades

Het handigheidje komt goed uit wanneer gekozen wordt voor een zogenaamde Anytime Upgrade. Met dit upgradeprogramma van Microsoft kan na betaling van een vergoeding gekozen worden voor een meer uitgebreide versie van Windows 7 dan degene die al is geïnstalleerd.

Nadeel is wel dat er geen probeerperiode aan de upgrade verbonden zit en dat de upgrades in Europa een stuk duurder zijn dan in de Verenigde Staten. Dat gebruikers nu zelf zonder extra kosten een luxere editie van Windows 7 kunnen proberen, mag een groot voordeel genoemd worden. Microsoft heeft nog niet op deze hack gereageerd.