De worm, genaamd Mytob.JH, komt binnen als een mailbijlage en heeft het voorzien op systemen met Windows 2000, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows Server 2003 en Windows XP.

Antivirusbedrijf Symantec geeft de worm vooralsnog een classificatie 2 mee. Virusalert.nl duidt Mytob aan als 'lastig'. Ook Sophos ziet de nieuwe variant niet als erg gevaarlijk.

De worm opent na besmetting een achterdeur op het systeem en blokkeert de toegang tot websites van diverse antiviruspakketten. Via een eigen smtp-engine probeert de worm zich verder te verspreiden naar mailadressen die het op de besmette pc vindt.

Nieuwe generatie

Mytob werd voor het eerst in maart ontdekt en beheerste vorige maand de toptien van de lijst met meest actieve wormen. Een aantal wormen die al lang de lijst domineerden, is door Mytob van de troon gestoten.

Tot die conclusie kwamen deskundigen van het antivirusbedrijf Kaspersky Labs begin deze maand. "Het lijkt meer op een soort van Mytob Top 20 in plaats van de Virus Top 10", aldus Kaspersky. "Nog nooit heeft een nieuwe generatie netwerkwormen zich zo snel geopenbaard als Mytob."

Arrestaties

Afgelopen weekeinde arresteerden de Turkse en Marokkaanse autoriteiten nog twee mannen van die nationaliteit die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de fabricage van de oorspronkelijke Mytob-worm.