Pavel Vrublevsky werd eind vorige week opgepakt op het vliegveld van Moskou door de inlichtingendienst FSB, melden Russische staatsmedia. De rechter verlengde vrijdag zijn voorarrest, aldus de advocaat van Chronopay, Dave Schlendorf, tegen de Financial Times. Volgende maand volgt de eerste hoorzitting.

DDoS-aanval op concurrent

Russische securityblogs schreven eerder deze maand dat Vrublevsky Rusland zou zijn ontvlucht, meldt security-onderzoeker Brian Krebs. Hij zou de benen hebben genomen nadat een verdachte was gearresteerd die heeft opgebiecht dat hij was ingehuurd door Vrublevsky voor een cyberaanval op een belangrijke rivaal van ChronoPay.

De hacker, met de nickname Engel, zou zijn botnet tegen betaalbedrijf Assist hebben gebruikt. Hij kreeg daarvoor van Vrublevsky een nog onbekend geldbedrag. Door die DDoS-aanvallen verloor de Chronopay-concurrent een contract voor het uitvoeren van betalingen voor de Russische vliegmaatschappij Aeroflot. Na de downtime stapte Aeroflot over op een andere betaaldienst.

AllOfMP3

ChronoPay is een van de belangrijkste betaalleveranciers op sites uit Centraal- uit Oost-Europa. In 2006 lag het bedrijf al onder vuur vanwege het leveren van betaaldiensten aan de omstreden betaalde downloadsite AllOfMP3. Stichting Brein ondernam destijds actie tegen ChronoPay.