Een groep binnen de Tor-gemeenschap had eerder deze week opgeroepen tot een grote Tor-staking op 1 september omdat het niet blij is met de gang van zaken rondom het onderzoek naar het vermeende seksueel wangedrag van (inmiddels ex-ontwikkelaar) Jacob Appelbaum en de aanwezigheid/betrokkenheid van (ex) CIA-agenten. Met de hashtag #torstrike wilde de groep beheerders en gebruikers zover krijgen de dienst op 1 september 24 uur lang niet te gebruiken (en nodes uit te schakelen).

Kaping

De groep kan echter op weinig begrip rekenen vanuit de gemeenschap en de hashtag wordt vooral gebruikt door mensen om hun onvrede te uiten over deze oproep. Verschillende (h)ac(k)tivisten zien de staking als een vorm van censuur en beheerders en fans gebruiken hun hashtag om duidelijk te maken dat zij het niet eens zijn met de oproep. In sommige gevallen maken zij de groep zelfs belachelijk.

Op de volgende pagina: Ook de Tor-oprichter bemoeit zich ermee

Ook Shava Nerad, oprichter van Tor, bemoeit zich met de stakingsoproep en laat weten daar niet achter te staan. Nerad stelt via Google+ de vraag: "Hoe herstel je het vertrouwen door een project te vernietigen?"

De oprichter behandelt in haar betoog verder alle eisen van de groep die oproept tot staken. Nerad eindigt haar betoog met de melding dat dit niet de manier is om vertrouwen te wekken. "Je kan geen vertrouwensband opbouwen met een lijk, het is nutteloos."

Ondertussen roepen fans en beheerders op juist extra nodes en relays op te zetten op 1 september om te voorkomen dat activisten, journalisten en mensen die moeten vrezen voor hun leven problemen krijgen met het netwerk.