Dit blijkt uit een inventarisatie van Webwereld. Na de aanslagen in Londen wordt er versneld gewerkt aan een bewaarplicht voor verkeersgegevens. De maatregel is niet alleen omstreden, maar ook eenvoudig te omzeilen en daarmee niet erg effectief.

Als het aan de Europese ministers van Justitie ligt, moeten internetproviders de handel en wandel van 450 miljoen burgers opslaan en jaren bewaren. De maatregel zou onderzoek naar kinderporno en terreur eenvoudiger moeten maken en zelfs kunnen bijdragen aan het voorkomen ervan, zo is het idee.

Tegenstanders beroepen zich al langer op drie argumenten: de maatregelen zijn te duur, niet effectief en beperken bovendien de privacy van burgers. Wat betreft het effectiviteitargument nam Webwereld de proef op de som.

Kenners weten al langer diensten als Tor of Freenet te vinden om anoniem te blijven, maar ook zeer eenvoudige maatregelen als de aanschaf van een prepaid mobieltje bij AH blijkt een voldoende waarborg te geven voor diegenen die geen zin hebben om getapt te worden. Verder is ook de opkomst van draadloze netwerken een ware uitkomst voor deze groep.

Lees het complete overzicht in de speciale bijlage op Webwereld, waarin tien methodes aan bod komen waarmee de autoriteiten met eenvoudige middelen om de tuin kunnen worden geleid.