De bewindsman, de Amerikaanse en Nederlandse inlichtingendiensten en het betalingsbedrijf staan nu op de lijst voor de Publieksprijs wat betreft de grootste privacyschender van Nederland. De nominaties voor de 2013-editie van de Big Brother Awards zijn vorige week gesloten en organisator Bits of Freedom (BoF) maakt nu de stemlijst bekend. BoF reikt op donderdag 29 augustus de prijzen uit.

Stemmen voor je favoriet

De drie genomineerden zijn in het afgelopen half jaar flink in het privacynieuws geweest en daarom door het publiek en BoF beloond met een nominatie voor de jaarlijkse Big Brother Awards. In de komende weken kan er door het publiek gestemd worden op de site van Bits of Freedom.

De poll daar heeft in eerste instantie met problemen gekampt. Zo bleek er maar één stem per IP-adres mogelijk te zijn. Dat heeft gebruikers van VPN's en van anonimiseringsdienst Tor gefrustreerd doordat zij geen stem konden uitbrengen als iemand dat al had gedaan met 'hun' IP-adres. Woordvoerder Tim Toornvliet van BoF vertelt aan Webwereld dat dit een van de problemen was en dat deze beperking nu is weggenomen.

Terughacken en kentekenregistratie

De bekende Big Brother Awards omvatten dit jaar twee toekenningen: van de Publieksprijs en van de Expertprijs. In tegenstelling tot vorig jaar zijn er geen categorieën, zoals in 2012 voor personen, voor overheden, en voor bedrijven. "We doen het dit jaar anders, simpeler", legt Toornvliet uit. De Expertprijs wordt toegekend door BoF en een expertpanel dat is samengesteld door BoF. Het publiek kan nu stemmen voor de drie genomineerden:

Minister Opstelten is genomineerd voor verschillende voorstellen, zoals het hackvoorstel en de plannen om kentekens van auto's te laten registreren. BoF haalt nog andere voorstellen en uitspraken van de minister van Justitie en Veiligheid aan. Daaruit blijkt volgens de digitale burgerrechtenbeweging "zijn desinteresse voor privacy".

PRISM en verkoop van PIN-gedrag

De geheime diensten NSA en AIVD (respectievelijk van de Verenigde Staten en van Nederland) zijn genomineerd voor de massale surveillance van onschuldige burgers wereldwijd. Het gaat hierbij om aftapprogramma PRISM, onthuld door klokkenluider Edward Snowden, en andere tools die de inlichtingendiensten inzetten.

De derde genomineerde, betalingsverwerker Equens, staat op de stemlijst voor zijn plan om pingegevens door te verkopen. Het bedrijf wou zijn database met 2,2 miljard pintransacties per jaar te gelde maken door die data van en over Nederlanders tegen betaling toegankelijk te maken voor winkels. Te koop: in welke winkel is hoe vaak voor welk bedrag gepind. Maar na de ontstane ophef over deze activiteit, die middels een pilot al in gang was gezet, heeft Equens afgezien van het plan.