Minister Opstelten droomt al sinds 2010 van wetgeving die de politie de mogelijkheid geeft tot terughacken. Samen met zijn partner in (cyber)crime Fred Teeven werkt hij immers aan de uitvoering van maatregelen om Nederland veiliger te maken. In 2013 volgde een pakket controversiële wetsvoorstellen om computercriminaliteit beter aan te kunnen pakken.

Uit de plannen van Prinsjesdag blijkt nu dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid ervan uitgaat dat één of meerdere van deze voorstellen snel aangenomen wordt. Denk daarbij niet alleen aan het omstreden terughacken, maar ook aan het uit de lucht halen van websites, het decryptiebevel en het verspreiden van gestolen data. "Naar verwachting treden volgend jaar ruimere bevoegdheden voor politie en openbaar ministerie in werking om computercriminaliteit beter te kunnen opsporen", schrijft het ministerie vol vertrouwen.

Meer digitaal onderzoek

Cybercrime staat sowieso op de agenda komend jaar. Het aantal onderzoeken bij de bestrijding van cybercrime wordt fors verhoogd, van 200 in 2015 naar 360 in 2018. Daarbij wordt samenwerking gezocht met de bankensector. Ook was al bekend dat inlichtingendienst AIVD vanwege onder meer de toegenomen cyberdreigingen 25 miljoen euro per jaar extra krijgt.

Tot slot wil het ministerie op het gebied van cybersecurity meer samenspannen met private vitale organisaties bij het detecteren van dreigingen en "de ICT-weerbaarheid van organisaties" vergroten. Of deze weerbaarheid ook geldt bij hacken door de overheid, staat niet omschreven.

Lees meer over de praktische haken en ogen van het terughacken van geduchte cybercriminelen op Computerworld: Terughacken cybercriminelen praktisch onmogelijk