Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie deelt de wens van een officier van justitie om de politie de mogelijkheid te geven om computercriminelen terug te hacken. Hij zegt dit in antwoord op Kamervragen, die PvdA’er Jeroen Recourt begin deze maand stelde. Opstelten gaat wetsvoorstellen doen om terughacken mogelijk te maken.

Afhankelijk van gerechterlijke macht

Opstelten stelt dat de extra bevoegdheden voor de politie te realiseren moeten zijn binnen de huidige Nederlandse wetgeving. De minister stelt dat terughacken in het buitenland erg afhangt van de gerechterlijke macht in dat land en wat het aanzien daarvan in het buitenland is. Hij zegt wel dat Nederland een terughoudend beleid op dat punt moet houden.

De VVD-minister laat in de brief ook nog weten dat er inmiddels extra geld in de aanpak van cybercrime is gestopt en dat zijn ministerie aanpassingen heeft gedaan om te voldoen aan de eisen. Hij stelt overigens dat het kennisniveau bij het Team Hightech Crime en het team Digitaal en Internet van de KLPD hoog is. Volgens de minister staat Nederland wereldwijd goed bekend wat betreft het bestrijden van cybercrime.

Cybercriminelen terughacken

Eind vorige maand baarde de landelijke officier van justitie voor de aanpak van cybercrime opzien toen hij stelde dat de politie de bevoegdheid moest krijgen om cybercriminelen terug te hacken. Ze krijgen daar toen veel kritiek op, onder andere van Bits of Freedom en Scotland Yard. De PvdA schaarde zich eerder al achter de wens die nu waarschijnlijk door Opstelten wordt ingewilligd.