De VVD en PvdA zijn tegen het plan van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om in de jacht op zo’n 100 jihadgangers de reisgegevens van elke Nederlander op te slaan. Dit dient dan om na te gaan welke bestemmingen die burgers hebben. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zegt in De Telegraaf dat de maatregel te groot is om zo “ongeveer 200 mensen in de gaten te houden die al door de veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden”. De VVD zegt bij monde van Kamerlid Klaas Dijkhof tegen het plan te zijn.

Reis van elke Nederlander bij voorbaat verdacht

Maar Opstelten laat zich weinig gelegen aan de kritiek en gaat onverstoorbaar door met de uitwerking van zijn plan, zo schrijft de Volkskrant. Eind deze maand moet het plan klaar zijn om naar de Tweede Kamer te worden gestuurd. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn er “stevige maatregelen” nodig om de dreiging van jihadstrijders aan te pakken, schrijft de Volkskrant. Het ministerie zegt dat de privacy van de miljoenen Nederlanders gewaarborgd blijft en dat Opstelten “alle afgegeven signalen” zal meenemen in de nadere uitwerking van zijn plan.

Opstelten kwam eind vorige week met zijn plan om elke reis van miljoenen Nederlanders al bij voorbaat als verdacht aan te merken. De gegevens die Opstelten daarbij nodig heeft, zijn al voorhanden. Alle luchtvaartmaatschappijen houden vanwege de eigen administratie al boekingsgegevens bij: de zogeheten Passengers Name Records (PNR).

Data bestaan al, maar niet bij de overheid

"We gaan die bestaande data die nu alleen voor commerciële doeleinden gebruikt worden, ook gebruiken om de veiligheid te verhogen", zegt een woordvoerder van het ministerie. "De data bestaan dus al, maar alleen bij de commerciële partijen. Niet bij de overheid. Dat gaan we dus nu mogelijk maken. Minister Opstelten gaat een brief schrijven over de juridische en technische manier om dat te regelen."