Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is "niet voornemens" bekend te maken hoe vaak de politie gebruik maakt van stealth of stille sms'jes. Want dat is niet in het belang van opsporing en vervolging omdat verdachten hun gedrag dan zouden aanpassen.

Dat schrijft de bewindsman aan de Kamer. Stealth-sms wordt sinds 2005 ingezet. Hiermee stuurt de politie een leeg sms-bericht naar het mobiele nummer van de verdachte. Diens toestel straalt daardoor de dichtstbijzijnde gsm-antenne aan voor de ontvangst van dit onzichtbare bericht. Op basis van zendmastdata van de mobiele provider kan de politie de locatie van de verdachte op dat moment achterhalen.

Vaak, maar hoe vaak?

Het middel wordt met grote regelmaat ingezet, en kwam vorig jaar in opspraak toen het Hof Den Bosch oordeelde dat er geen wettelijke grondslag voor was. Toch was een wetswijziging niet nodig, slechts het aanpassen van de procedures, aldus Justitie.

Dat is inmiddels gebeurd, meldt de minister. Waar voorheen het gebruik van stille sms'jes nogal eens werd verzwegen tegenover de verdachte en de rechter, wordt er nu standaard een proces verbaal opgemaakt die aan het strafdossier wordt toegevoegd.