Vorige week veegde de rechtbank Rotterdam een boete van 240.000 euro van tafel die Opta een man uit Breda had opgelegd wegens het massaal versturen van spam. Er is niet voldoende bewezen dat hij een spammer was, concludeerde de rechter.

Het gaat om Han Peters van het bedrijf Abodata in de zogenaamde thuiswerkspamzaak. Opta heeft "onvoldoende aannemelijk" gemaakt dat Peters de spamwet heeft overtreden. Zijn bedrijf werkt wel samen met de verstuurder van de spam, HPT Development/Call Data, en zat op hetzelfde adres. Dat bedrijf kreeg in 2008 een boete van 270.000 euro.

Niet betrokken?

Peters zou zelf echter niets afweten van het spamoffensief, dat reeds in 2004 werd ingezet. De rechtbank vindt het verhaal van de man niet per se "volstrekt onaannemelijk of onwaarschijnlijk" en vernietigd daarom de boete.

Opta is overtuigd dat Peters wel degelijk betrokken was bij de spamcampagne en gaat daarom in hoger beroep. "We kunnen aantonen dat hij er financieel baat bij heeft gehad. Bovendien heeft hij verschillende spamklachten onder ogen gekregen", aldus de woordvoerster van Opta.