Op een normale dag ontvangt de telecomwaakhond ongeveer 20 klachten over spammail. Maar op de eerste dag van de nieuwe Telecommunicatiewet stond de teller om 10:30 uur al op zo'n 200 klachten, vertelt woordvoerder Cynthia Heijne tegen Webwereld.

De nieuwe Telecommunicatiewet breidt het bestaande spamverbod uit van particulieren naar zakelijke ontvangers. Daarmee zijn nu alle ongevraagde, elektronische berichten van commerciële, charitatieve of ideële aard verboden.

Ict-leveranciers mogen bijvoorbeeld niet langer zonder expliciete toestemming vooraf per e-mail nieuwe resellers werven. Ook persberichten mogen niet langer zonder meer verzonden worden, al kunnen media op bijvoorbeeld hun website toestemming geven om bepaalde berichten te blijven ontvangen.

Voorbereiding

Hoewel er eerder veel onduidelijkheid was over het spamverbod, zegt Heijne tevreden te zijn over de inspanningen die bedrijven hebben gepleegd om zich aan de nieuwe wet te houden. "Gezien de hoeveelheid vragen die wij hebben gekrijgen, blijkt dat veel bedrijven zich ook keurig aan de wet willen houden. Zij willen weten wat ze wel en niet mogen doen."

Bedrijven die zich niet aan de regels houden, lopen het risico op een maximum boete van 450.000 euro per e-mail verzending. Er komt geen gewenningsperiode waarin de OPTA een oogje toeknijpt, waarschuwt Heijne.

"Elk bedrijf hoort zich aan de wet te houden," stelt zij resoluut. Eventuele maatregelen van de OPTA zullen wel in verhouding tot de overtreding staan: een firma die ongevraagd een nieuwsbrief uitstuurt naar 200 bedrijven krijgt eerst een brief of telefoontje van de OPTA. De maximale boete is weggelegd voor criminelen die massale spamailings de deur uit doen waarbij zij bewust hun identiteit verhullen en bijvoorbeeld malware meesturen, sust de OPTA.