De Opta kwam de wormverspreiders op het spoor tijdens het onderzoek naar een andere spyware zaak. De cybercriminele gebruikten de MSN-worm om DollarRevenue software te verspreiden over het web.

Door de worm werden links doorgestuurd naar argeloze gebruikers die zodra de als gebruiker er op klikte, advertentie en verspreidingssoftware op de computer geïnstalleerd. De volgende keer dat een gebruiker MSN (Live) messenger opstartte verstuurde de software links naar alle personen in de contactlijst. Zo wisten de twee verspreiders van illegale software 180.000 computers van MSN gebruikers te besmetten en 28.000 euro op te strijken.

Minderjarig

Microsoft Nederland reageert opgelucht. 'We waarderen het optreden van Opta om misbruikers van Windows Live Messenger aan te pakken. De gebruikers van MSN worden hierdoor beter beschermd,' aldus Jacqueline Smit, directeur consumentenmarketing bij Microsoft Nederland.

De daders zijn een jongeman die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de software, hij was tijdens de ontwikkeling nog minderjarig, en een man die de ontwikkeling financierde. Ze kregen respectievelijk 16.000 en 88.000 euro boete aan hun broek. De twee kunnen nog in beroep gaan tegen de straf.

Dit is niet de eerste worm die opduikt in de MNS Messenger. Al enkele jaren lang teisteren wormen de gebruikers van MSN met gevaarlijke software.