Het Duitse faxbedrijf stuurde onder de naam Swiss Money Report ongevraagd beleggingsadviezen per fax. Volgens de auteur, ene Daniel Ritt Pietersen, moest de ontvanger al zijn geld in het fonds Vegas77 stoppen. De OPTA ontving 1816 klachten over de spamfaxen. De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde beleggers vorig jaar al om niet met het bedrijf in zee te gaan. De faxen werden door heel Europa verstuurd.

Volgens de eigenaar van het faxbedrijf is hij niet verantwoordelijk voor het versturen van de spam, maar deed iemand anders dat via zijn systeem. Wie de dader dan wel is heeft hij de OPTA tot op heden niet laten weten. De telecomwaakhond wil die gegevens nu alsnog zien als bewijs dat die persoon ook echt bestaat.

15.000 euro per dag

De OPTA zegt dat het netwerk van het faxbedrijf ook werd gebruikt om 'andere zakelijke handelingen' te verrichten namens Swiss Money Report. De eigenaar van het faxbedrijf zegt dat dit zonder zijn medeweten en toestemming gebeurde. De OPTA heeft nu een dwangsom opgelegd. De Nederlandse eigenaar moet de gegevens van zijn spammende klant overdragen, anders moet hij een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen. Dat bedrag kan oplopen tot een maximum van 150.000 euro.