De toezichthouder eist van isp's dat zij abonnees 'duidelijke en begrijpelijke' informatie verschaffen over de meegeleverde draadloze routers en hoe die te beveiligen. Dat schrijft OPTA vandaag in een brief (pdf) aan Nederlandse providers. Met de beveiliging van draadloze thuisnetwerken is het  niet al te best gesteld: 50 procent is onvoldoende beveiligd, met alle risico's van dien, concludeerde de Consumentenbond in november vorig jaar.

Eindgebruiker verantwoordelijk

Volgens de Consumentenbond zouden de isp's de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de veiligheid van de aan klanten geleverde routers, maar zover kan de OPTA niet gaan. Ze stelt dan ook expliciet dat 'het beveiligen van randapparatuur een verantwoordelijkheid van de eindgebruiker is'.

Desalniettemin hebben providers wel een wettelijk vastgelegde plicht om abonnees voor te lichten over internetveiligheid. Dat betekent in het geval van draadloze netwerken een eenvoudige (digitale) handleiding bij elke verstrekte router, inclusief waarschuwing als de klant niet voor de beste beveiligingsoptie kiest.

Voorlichtingsplicht

Daarnaast moeten isp's voor alle in het verleden aangeboden draadloze routers informatie verstrekken over beveiliging en securityrisico's. In geval van ouderwetse routers die niet verder komen dan WEP-versleuteling, dient de isp de aanschaf van een nieuwere router aan te bevelen, die bijvoorbeeld ook WPA2 ondersteunt.

Alle providers moeten hun klanten in een nieuwsbrief of losse e-mail op de hoogte stellen van deze informatie, gebiedt de OPTA. Op deze informatieplicht gaat de waakhond extra controleren, bevestigt een woordvoerster van de OPTA tegenover Webwereld. Ze benadrukt dat isp's dus geen plicht hebben de beveiliging van routers zelf in te stellen. "Providers mogen in principe onbeveiligde routers afleveren, als de voorlichting maar op orde is."

Airbag

De Consumentenbond is, ondanks dat OPTA alleen een voorlichtingsplicht afdwingt, 'zeer blij met de aandacht die de toezichthouder voor deze belangrijke kwestie heeft', aldus een zegsvrouw. Wel zal de Bond blijven hameren op 'ingebakken veiligheid', oftewel kant-en-klaar door isp's beveiligde routers. "Als iemand een auto koopt, zit de airbag er toch ook al in?"