Advocaten van isp Time Warner Cable hebben succesvol een stokje gestoken voor de praktijken van advocatenkantoor Dunlap, Grubb & Weaver in een massale rechtszaak tegen filesharers, schrijft PaidContent. Sinds januari hebben advocaten van dat kantoor meer dan tienduizend gebruikers van Bittorrent aangeklaagd wegens auteursrechtenschending. Het kantoor heeft de namen en contactgegevens van al deze gebruikers gevraagd aan Time Warner Cable, die hierdoor te maken krijgt met een zware administratieve last.

De rechter heeft nu op verzoek van de kabelaar het aantal verzoeken tot levering van persoonsgegevens bij ip-adressen beperkt tot een maandelijks maximum van 28. Volgens de provider zijn de administratieve lasten anders veel te hoog vergeleken met andere auteursrechtprocessen. Time Warner Cable (TWC) is een van de grootste providers van de VS.

Last opsporingsdiensten

TWC wil alleen verzoeken van opsporingsdiensten behandelen. Door de stortvloed aan vragen door Dunlap-advocaten zou de hulp aan opsporingsdiensten vertraging oplopen, waarbij het bijvoorbeeld gaat om dreigingen met zelfmoord, kinderontvoeringen of terroristische activiteiten. "De tijd die we besteden aan de Dunlap-aanklachten zorgt voor een vertraging in het reageren op de verzoeken van justitie", aldus de advocaten van Time Warner.

Om vermeende filesharers op te sporen huren advocatenkantoren private onderzoekers in die inloggen op de netwerken en zo ip-adressen verzamelen van gebruikers. De advocaten vragen vervolgens bij de providers de naw-gegevens behorende bij het ip-adres op.

Kosten

Time Warner behandelt nu maandelijks in totaal 567 verzoeken. Volgens TWC kost elk verzoek om de gegevens op te zoeken ongeveer 45 dollar. In een eerdere overeenkomst met Dunlap kwam TWC echter een kostenvergoeding van 32 dollar overeen.

Eerder dit jaar is het bedrijf achter de Oscar-winnende film The Hurt Locker een rechtszaak gestart om de gegevens te krijgen van vijfduizend downloaders. De rechtszaak waarin het conflict met TWC speelt, is begonnen door de US Copyright Group namens enkele onafhankelijke filmmakers.