Het Amerikaanse softwarebedrijf 2FA, dat gespecialiseerd is in authenticatiesoftware heeft Oracle aangeklaagd. 2FA beschuldigt haar concurrent ervan dat zij gestolen broncode in een product zou gebruiken.

Dochterbedrijf stal de code

Volgens de aanklacht heeft Oracle de code niet zelf gestolen. Dat zou dochterbedrijf Passlogix hebben gedaan. 2FA claimt dat er broncode voor authenticatie en kredietmanagement gebruikt is in de applicatie v-Go.

Hoewel Oracle die software nog steeds aanbiedt, vond de vermeende diefstal plaats voordat Oracle Passlogix overnam. 2FA voorzag dat bedrijf in 2006 namelijk van een licentie voor de software onder zeer beperkte voorwaarden.

Broncode per e-mail verstuurd

Maar volgens 2FA verstuurde een productmanager van Passlogix de broncode van de software per e-mail naar andere leden van het management. Het was volgens de aanklager geen vereiste om de broncode door te geven aan die mensen, waardoor het tegen de verstrekte licentie inging.

2FA zegt in Secure Computing Magazine dat zij Oracle geïnformeerd hebben over de overtredingen die het bedrijf begaat. Desondanks gaat het bedrijf door met het verkopen van de ‘verduisterde’ software.

Volgens 2FA zou Oracle bij de koop van Passlogix op de hoogte moeten zijn geweest dat er gestolen code in de software van het bedrijf zat. “Oracle had beter moeten weten”, stelt de authenticatiespecialist.

'10 miljoen schade geleden'

2FA beweert dat zij 10 miljoen dollar schade heeft geleden door de illegale acties van Oracle en Passlogix. Toch wil het bedrijf meer dan 100 miljoen ontvangen. Dat bedrag is inclusief een bestraffende schadevergoeding.

In november 2010 won Oracle een soortgelijke rechtszaak tegen SAP. Dat laatste bedrijf had na de overname van TommorowNow toegang tot bepaalde systemen. Medewerkers zouden na de overname databestanden van Oracle downloaden en die later misbruikt hebben.