In een teleconferentie met de leiders van de Java User Groups (JUG) vorige week zei het hoofd van het Java Development Kit (OpenJDK) Doland Smith dat contractuele verplichtingen hem verder verboden meer details te geven over de overeenkomst die het meeleveren van de crapware regelt. Maar er komen sowieso geen veranderingen, zo blijkt uit zijn woorden.

Communicatiebeleid en omzetdoelen

InfoWorld, een zustersite van Webwereld, citeert Smith, die zegt: “Als je een dergelijke commerciële samenwerking hebt, heb je niet alleen te maken met je eigen communicatiebeleid en omzetdoelen, maar moet je je ook aan de overeenkomst met je partner houden."

Java wordt nu geïnstalleerd met de optie om ook de Ask.com Toolbar mee te installeren en die optie, die ook bij updates wordt gegeven, staat standaard op 'aan'. Dat betekent dat mensen die Java willen of juist moeten updaten en te snel op installeren drukken, direct de Ask.com toolbar meekrijgen.

Installer van Ask.com gedraagt zich vreemd

De installer van Ask.com gedraagt zich overigens wat vreemd, zo heeft blogger Ed Bott van ZDNet ondervonden. De toolbar installeert zichzelf in de webbrowser pas tien minuten nadat Java helemaal is geïnstalleerd. “Nooit dergelijk gedrag gezien van een legitieme installer", zegt Bott, die vermoedt dat dat een trucje is om langer onder de radar te blijven.

Volgens professor Ben Edelman van Harvard en een adware - en internetprivacydeskundige, is het al helemaal af te keuren dat kritieke gaten in Java mensen dwingen te updaten en dat bij die essentiële updates dergelijke crapware wordt meegeleverd. “Zo ondermijn je de geloofwaardigheid van het patchprocess nog verder."