Oracle waarschuwt gebruikers van 32-bit Windows dat het de Java Runtime Environment (JRE) versie 6 update naar versie 7. Dat gebeurt dan in eerste instantie voor een kleine groep gebruikers. De algehele overgang gebeurt in februari 2013, met de komst van Update 11 voor Java 7 (Java SE 7u11).

Updatetool testen

"In december 2012 begint Oracle de auto-update van JRE 6 naar JRE 7 voor een steekproef van gebruikers ter evaluatie van het auto-updatemechanisme, de gebruikerservaring en de naadlooze migratie", schrijft Oracle in zijn supportdocument hierover. Versie 7 is al sinds april dit jaar de default versie. De support voor de voorganger is opnieuw opgerekt en verloopt in februari.

De Java-maker brengt dan nog een laatste update (nummer 39) uit voor Java 6. Oorspronkelijk heeft Oracle in februari 2011 aangekondigd dat het in juli 2012 stopt met de publieke updates voor de 6-reeks. Dat is in februari dit jaar met vier maanden opgeschort: naar november 2012. Het jongste uitstel dient om developers en gebruikers meer tijd te geven voor de migratie naar Java 7.

Niet volautomatisch

Die overstap krijgt vanaf deze maand dus de helpende hand van Oracle. Gebruikers die het veelgeplaagde Java op auto-update hebben ingesteld, krijgen straks automatisch versie 7 binnen. Dit betreft overigens geen volautomatische update, merkt Oracle op in de FAQ (frequently asked questions). "Alle Java auto-updateverzoeken vragen de gebruiker om permissie voordat een nieuwe versie op het systeem wordt geïnstalleerd."

De auto-update is niet van toepassing voor beheerders die binnen hun organisatie de distributie van Java centraal regelen. In het geval van meerdere geïnstalleerde 6.x-versies wordt alleen de meest recente daarvan overgeheveld naar de nieuwe generatie 7.

Compatibiliteit en roll-back

Bestaande Java-applicaties draaien als het goed is wel op de nieuwe runtime. "Er zijn echter enkele uitzonderingen", geeft Oracle aan. De leverancier stelt gerust dat "het overgrote merendeel van Java-applicaties" die zijn geschreven voor oudere Java-versies gewoon werken, zonder enige aanpassingen.

Voor gebruikers die op onoverkomelijke problemen stuiten, is er nog de optie om op de oude versie 6 te blijven zitten. Vanaf februari komend jaar krijgt die software echter geen updates meer. Voor een roll-back, dus na installatie van versie 7 toch terug naar 6, geldt er ook een deadline. Oracle meldt dat de nieuwste updateversie van JRE 6 nog tot april komend jaar is te downloaden. Na die tijd zijn er individuele supportcontracten vereist.