“Oracle is niet zozeer een Amerikaans bedrijf, maar eerder een internationale entiteit. We zijn daardoor niet gebonden aan Amerikaans recht voor de overhandiging van de data aan de Amerikaanse overheid", vertelt John Abel, Chief Technology Architect Oracle, tegen Webwereld.

Plaats datacenter

Oracle lanceert over twee maanden een publieke clouddienst in Europa. Met deze dienst kunnen bedrijven hun databases en applicaties in de cloud van Oracle beheren. Dergelijke clouddiensten leiden bij Europese overheden tot discussie over de veiligheid van de data. De Amerikaanse overheid kan met een beroep op de Patriot Act inzage eisen in de data van een Amerikaans bedrijf.

De eerste vraag die organisaties volgens Abel stellen bij een gesprek over de Public Cloud is volgens hem: “Waar staat je datacenter en waar wordt de data opgeslagen? Als je die vraag niet goed kunt beantwoorden, kan je geen zaken doen."

Voldoen aan wetgeving

Abel is er stellig in. Oracle moet in Europa alleen gehoorzamen aan de wetten van het land waar het datacenter van de cloud wordt beheerd, vertelt hij. In Europa zijn dat bijvoorbeeld Schotse wetten voor bescherming van persoonsgegevens, waar het datacenter van Oracle staat. Dat is de eerste stap en direct ook de laatste stap in het voldoen aan die wetgeving.

Onzin, volgens ICT-rechtdeskundige Leo van der Wees van het bedrijf Legal Net Services. “Wanneer een datacenter van Oracle in Europa staat is natuurlijk het Europees recht van toepassing en dat zijn betere privacy regels dan Amerika heeft. Maar Oracle blijft een Amerikaans bedrijf dat weinig in de melk heeft te brokkelen wanneer de Amerikanen toegang willen tot die Europese data op grond van de Patriot Act.

Nederland of China

Van der Wees wijst op de discussie tussen de Britse defensiebedrijf BAE en Microsoft. Het defensiebedrijf zag af van Microsofts Clouddienst Office 365, omdat de softwaregigant niet kan garanderen dat de data uit handen van de Amerikaanse overheid blijft.

Reinier van Grieken, managing director Oracle Nederland onderkent het probleem van dataoverhandiging: “Ik zou liever zien dat Oracle een datacenter in de Benelux plaatst. Maar ja, dat is er niet". Voor de overhandiging van gegevens aan de Amerikaanse overheid maakt het volgens Van der Wees echter niet uit of het datacenter in Schotland of Nederland staat. “Het schiet niet op om rekening te houden met landsgrenzen. Als de Amerikanen toegang willen tot de data dan krijgen ze dat. Ook al staat die in China."

Bedrijven kritisch

John Abel geeft aan dat bedrijven in Amerika wel voorzichtiger zijn met het plaatsen van data in de cloud vanwege de Patriot Act. “Bedrijven in Amerika zijn erg kritisch wat ze in de cloud zetten. Het meest bang zijn ze voor bijvoorbeeld product data. Eigenlijk alles wat echt waarde toevoegt aan het bedrijf."

Van Grieken denkt dat de Patriot Act niet voor veel problemen zal zorgen bij Europese instanties. “Klanten plaatsen toch geen kritische data in de cloud."

Update 13.07 uur:

In een reactie weerlegt Oracle Corporation de beweringen van directeur John Abel. Het bedrijf mailt dat het wel gehoor moet geven aan de anti-terroristische Patriot Act.

"Alle bedrijven zijn onderworpen aan wetten, met inbegrip van nationale veiligheidswetten, in de landen waar zij opereren. Als een in Amerika gebaseerd bedrijf is Oracle, en zijn dochterondernemingen, onderworpen aan de vereisten van Amerikaanse anti-terroristische wetten."