De reserveofficier mailde leidinggevenden bij Ordina informatie over de zwaktes in de systemen van de G2-inlichtingentak van de Landmacht, zodat het bedrijf daar zijn voordeel mee zou kunnen doen. Dat meldt het tv-programma Zembla zondagavond op basis van uitgelekte e-mails. Ordina is een belangrijke leverancier van Defensie.

De majoor vermeldt in zijn mail getiteld "Opportunity voor Ordina" expliciet dat het gaat om "militair en commercieel vertrouwelijke info". De mail werd verstuurd vanuit Kamp Holland waar hij gestationeerd was en ging over de kwaliteit van de systemen van de inlichtingendienst van de Landmacht in Uruzgan. Onder meer de gegevensopslag en de beveiliging zouden niet deugen.

Aangifte

Het ministerie van Defensie heeft tegen de reserveofficier aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee, omdat hij zijn geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden. Ordina zegt tegen Zembla dat de majoor toestemming zou hebben gehad van zijn overste bij de Landmacht om de vertrouwelijke informatie te mailen.

De majoor maakte destijds onderdeel uit van de G2-inlichtingentak van de Landmacht. Als burger werkte hij tegelijkertijd voor Ordina als consultant. In de mail is hij zeer kritsch over de Defensie-systemen. Zo schrijft hij onder meer dat "de ondersteunende systemen voor het inlichtingenproces (zijn) te kwalificeren als bagger." Ook noemt hij de namen van de systemen die de inlichtingendienst van de Landmacht gebruikt.

'Ordina had er voordeel van'

Defensiedeskundige Ko Colijn noemt tegen Zembla de gelekte informatie 'vitaal voor de veiligheid van de mannen die daar het veld ingaan'. Ook vindt hij dat de majoor Defensie heeft gedupeerd. "Ordina kan zijn voordeel doen met die informatie en offertes kan uitbrengen die niet concurrerend zijn." Colijn kan zich niet voorstellen dat de leidinggevende van de majoor bij Defensie vooraf toestemming zou hebben gegeven voor het delen van de informatie..