Percival meldde het beveiligingslek twee maanden geleden. Door dit lek kunnen kwaadwillenden gegevens lezen uit het cache-geheugen van Pentium 4 processors die gebruik maken van Intels hyperthreading-technologie. Dit lek kan alleen uitgebuit worden op servers die meerdere gebruikers tegelijkertijd toestaan. Een aantal Linux-makers reageerde snel met een oplossing, waaronder Ubuntu. Andere fabrikanten moeten nog komen met een patch. Dat meldt CNet.

"Ik heb dit lek eind maart gerapporteerd. Vorige maand had er al een oplossing moeten zijn, zodat deze uitvoerig getest kon worden voor 13 mei", aldus Percival. Bij zijn rapportage heeft Percival gemeld het lek te openbaren tijdens een conferentie op 13 mei.

Zowel Novell als Red Hat verklaren met het probleem bezig te zijn. Ook Microsoft werkt aan een oplossing. Percival heeft ook Intel gewaarschuwd, maar die noemt het gevaar 'erg laag'. Percival vindt deze houding te makkelijk: "Dit lek is ernstig, omdat de ene gebruiker de data van een andere gebruiker kan stelen."