Het is onduidelijk of er in een later stadium wel een patch komt voor Tiger. De Nederlandse woordvoerder van Apple reageert op vragen van Webwereld met de mededeling dat het bedrijf "nooit uitspraken doet over al dan niet nog uit te brengen producten".

Kritieke gaten

De meest recente Java-updates voor Tiger zijn in juni uitgebracht. Daarna zijn er echter nog meer kritieke gaten in Sun Microsystems' platform gedicht. Eerst door Sun zelf en daarna door Apple voor de eigen Java-implementatie in Mac OS X.

Het gaat om gaten die het overnemen van de computer mogelijk maken, meldt Apple zelf in het security-bulletin voor de Leopard-update, die ook geldt voor Snow Leopard. Het simpelweg bezoeken van een website met een malafide Java-applet kan tot de uitvoering van kwaadaardige code leiden. Die code heeft dan dezelfde rechten als de dan ingelogde gebruiker, wat meestal niet neerkomt op beheerdersrechten.

In de kou

Apple brengt Java-updates normaal wel met enige vertraging; eerder heeft het bedrijf er 6 maanden over gedaan om Suns patches te bewerken en zelf uit te brengen. Die vertraging is bij een volgende ronde Java-patches teruggebracht naar slechts 1 maand.

Die nieuwere patches zijn toen wel verschenen voor de huidige en de vorige versie van Apple's besturingssysteem. Snow Leopard en voorganger Leopard hebben die patches begin vorige maand gekregen. Daarmee lopen die twee versies (respectievelijk 10.6 en 10.5) toch nog één Java-patch van Sun achter. Die versie 1.6.0_16 is net een maand daarvoor verschenen.

Onbekend of en wanneer

Tot op heden loopt Tiger 2 rondes achter. De nieuwste systeemupdate voor OS X 10.4, van begin vorige maand, ontbeert de reeds verschenen Java-patches van Apple. Het is onbekend of die überhaupt nog uitkomen voor de inmiddels verouderde OS X-versie. Tiger is in 2005 uitgekomen en was de eerste versie die ook op Intel-chips draait.

Op alle supportpagina's voor security updates vermeldt de Mac-maker ook: "Ter bescherming van klanten onthult, bespreekt of bevestigt Apple security-kwesties niet totdat er een volledig onderzoek heeft plaatsgevonden en eventueel noodzakelijke patches of software releases beschikbaar zijn."

Nog wel security support

Het is niet zo dat Tiger met de komst van Snow Leopard niet langer security support geniet. De reguliere ondersteuning is wel in november 2007 vervallen met de komst van Leopard, maar Apple heeft daarna security updates nog wel uitgebracht voor de toen-voorgaande versie. Begin vorige maand heeft het bedrijf zelfs patches uitgebracht voor de meest recente OS X-versies.