Hoewel alle anti-virusbedrijven het bericht van Debka vrijwel direct naar het rijk der fabelen verwezen, kreeg het 'nieuws' toch veel (soms kritiekloze) media-aandacht. Zo verklaarde internetsocioloog Albert Benschop van de Universiteit van Amsterdam tegenover Nieuwe Revu dat 'een groot deel van de heilige oorlog van Al-Qaeda op internet plaatsvindt'.

"Er is wel degelijk een 'slapend leger' dat internet als slagveld wil gebruiken", weet Benschop. "Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je het hele internet plat kunt leggen met 10 miljoen dollar en dertig professionals. Voor Al-Qaeda is dat niet veel. Het is wel logistiek moeilijk om dat in goede banen te leiden, maar ze hebben al wel bewezen dat ze dat kunnen op 11 september 2001."

Een slapend leger, internet als slagveld, het hele internet platleggen: dat is nogal wat. Maar klopt het ook? De waarschuwing van Debka bleek loos alarm. En voor wie de afgelopen jaren alle onheilstijdingen over cyberterrorisme heeft gevolgd, kon dat niet als een verrassing komen.

Op 11 september 2001 – het WTC was nog maar nauwelijks ingestort – spraken veiligheidsdeskundigen al hun vrees uit dat de terreuraanslagen elk moment gevolgd konden worden door een internetaanval. "Ik zou verbaasd zijn als dat niet zou gebeuren", verklaarde een voormalige topfunctionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De voormalige Pentagon-topper zat er naast.

Dat weerhield het onderzoeksbureau IDC er niet van om een jaar later te voorspellen dat cyberterreur in 2003 het internet een dag of twee zou platleggen. Rond dezelfde tijd waarschuwde de CIA eveneens voor een internetaanval van bijvoorbeeld Al-Qaeda of de Aleph-sekte (bekend van hun aanval met het zenuwgas sarin op de metro van Tokio). "Deze groepen hebben de intentie en de wens om internetvaardigheden te ontwikkelen, zodat ze een effectieve cyberaanval kunnen uitvoeren", aldus de Amerikaanse inlichtingendienst in een rapport voor een Senaatscommissie.

We zijn inmiddels vijf jaar verder en we kunnen constateren dat er geen serieuze internetaanval is geweest van Al-Qaeda of de Aleph-sekte. Internet bleef in 2003 gewoon doordraaien, net als in de daaropvolgende jaren. Niet dat de waarschuwingen voor cyberterrorisme daardoor minder zijn geworden, integendeel…

Ja, er duikt wel eens malware op die afkomstig lijkt van een moslimfundamentalist, maar het gaat daarbij doorgaans om beroerde software of om een broodje aap.

In tegenstelling tot wat wetenschappers als Benschop, sites als Debka en onderzoeksbureaus als IDC ons willen doen geloven, zijn er maar weinig serieuze aanwijzingen dat Osama en zijn makkers echt serieuze voorbereidingen zouden treffen voor een 'elektronische Jihad'.

Wie denkt dat terroristen staan te trappelen om een digitale meltdown te veroorzaken, moet misschien eens een carrière in Hollywood overwegen. Daar kunnen ze op dit moment wel een paar scriptschrijvers gebruiken.