Jesper Johansson was senior manager bij de beveiligingstechnologie-afdeling van Microsoft, maar stapte een jaar geleden over naar webwinkel Amazon. Maandag schreef hij op zijn bloghet Windows Media Center van zijn pc te halen. Een poging om een video voor zijn 5-jarige zoontje hiermee af te spelen was uitgelopen op een softwaredrama, dat nieuwssites als CNet overnamen van zijn blog.

Vooral de drm-software kreeg ervan langs van Johansson. Deze antikopieerbeveiliging zou slechts handenvol geld kosten en niet tegen piraterij werken. "Hoeveel miljarden heeft de industrie niet besteed aan drm-systemen, die kwaadwillenden in een paar weken kraken?", aldus de oud-Microsoft-medewerker. Van het Windows Media Center overwoog Johansson over te stappen op LinuxMCE, de open-source add-on van het Ubuntu besturingssysteem.

Geschrokken van alle publiciteit rond zijn blog heeft hij zijn toon inmiddels iets gematigd. Nu wijst Johansson erop dat vooral de drm-software hem parten speelt, hoewel hij tegen ieder misbruik van intellectueel eigendom zegt te zijn.