Volgens de Amerikaanse onderminister Rose Gottemoeller, belast met wapenbeheersing en internationale veiligheid, moet dat veranderen met de komst van een nieuwe generatie, zo zei ze volgens persbureau AFP tijdens een bezoek aan Estland, waar ze een lezing gaf op het IT College in Tallinn. “Het is nu eenmaal zo dat er veel hoge bestuurders zijn in veel landen die nauwelijks weten hoe ze email moeten gebruiken", zei de Amerikaanse.

Gottemoeller brak tevens een lans voor het gebruik van open source software en social networking binnen de controle op wapenbeheersing in landen. “Om het doel na te streven van een wereld zonder nucleaire wapens moeten we groter en gedurfder denken", zei ze. AFP vermeldt niet of Gottemoeller concrete voorbeelden heeft genoemd.

'We begrijpen niet alle mogelijkheden'

“Nieuwe concepten worden niet in een dag uitgevonden en we begrijpen niet alle mogelijkheden die het informatietijdperk met zich meebrengt", zegt Gottemoeller. “Maar we zouden nalatig zijn als we niet zouden nadenken over de vraag of nieuwe technologieën substantieel kunnen bijdragen aan de ervaringen van een halve eeuw onderhandelen over wapenbeheersing."

Dat Gottemoeller juist in Estland sprak voor jong opgeleide IT-ers is niet zo'n verrassing. Het Baltische land staat bekend om zijn goede IT-infrastructuur en de jonge goed opgeleide bevolking.

Nederland absent bij grote cyberoefening

In Estland is tevens het cyberverdedigingscentrum van de NAVO gevestigd, waar vorige week nog een grootscheepse oefening werd gehouden. Vrijwel de hele NAVO deed daaraan mee, behalve onder meer Nederland. “We kunnen niet aan elke oefening meedoen", was droog de reden die het ministerie van Defensie opgaf voor die absentie.