Office 2003 blijkt moeite te hebben met het malwarefilter dat Microsoft oorspronkelijk heeft gemaakt voor Office 2010. De Office File Validation-tool (OFV) is in april ook uitgebracht voor de twee voorgaande Office-versies: 2007 en 2003. Bij laatstgenoemde kan het openen van grote bestanden, en ook bestanden op netwerkschijven, aanzienlijk langer duren en zelfs geheel vastlopen.

Excel 2003 crasht

Excel 2003 heeft hier het meeste last van. Dit probleem is begin deze maand al aan het licht gekomen. Inmiddels is Microsoft met een officieel advies gekomen: upgrade naar Excel 2007 of 2010 om het normale prestatieniveau te behouden. Een andere optie die de softwareproducent aandraagt, is het verwijderen van security-maatregel OFV.

De controle op malware die zich schuilhoudt in Office-bestanden brengt meer problemen met zich mee. Zo zorgt het ook voor vertraging bij het plakken van grote hoeveelheden gegevens in een Office 2003-bestand. Daarbij moet lang worden gewacht tot die data is gevalideerd, waarna het plakken pas wordt toegepast. Bepaalde oudere bestandstypes komen helemaal niet door de validatie, waarschuwt Microsoft.

80% malware tegenhouden

De Office-maker stelt in het supportdocument over OFV dat het bedrijf deze problemen onderzoekt. Onduidelijk is of Microsoft met een fix komt voor het vastlopen van het oudere, maar nog veelgebruikte Office 2003. Vragen van Webwereld hierover staan uit bij Microsoft.

De komst van het malwarefilter naar Office 2007 en 2003 is in december vorig jaar al aangekondigd. Microsoft heeft namelijk uit eigen onderzoek ontdekt dat OFV veel malware kan tegenhouden. Het filter zou 80 procent van de beveiligingsproblemen met Office van de afgelopen vier jaar hebben voorkomen. Beveiligingsbedrijf RSA is eerder dit jaar gehackt via een malafide Flash-bestand dat was ingebed in een Excel-bestand, voor Excel 2007 of 2003. Overigens kan OFV, ook in Office 2010, wel worden omzeild.

Update:

Microsoft laat in reactie op vragen van Webwereld weten dat het Office 2003-gebruikers geen soelaas gaat bieden. "De support voor dit product eindigde in april 2009. Er komt ook geen verdere fix. Zoals de supportpagina aangeeft, de workaround is: gebruik Office 2007 of Office 2010", antwoordt Microsoft Nederland.