De OV-chipkaart, krijgt, net als vorig jaar, van Webwereld-lezers met overtuigende stemmen het predicaat ICT-flop, oftewel dieptepunt van het jaar. 34 procent van de in totaal 2168 stemmen gaat naar de omstreden vervoerskaart. Het systeem is in op steeds meer plekken ingevoerd, maar de problemen blijven.

Vooral studenten waren het afgelopen jaar veelvuldig de dupe van blunders aan de kant van TLS en de vervoerders. Privacywaakhond CBP concludeerde dat het datagraaien van de vervoersbedrijven bovendien in strijd is met de wet. Vooral het Rotterdamse OV-bedrijf RET overtreedt de bewaartermijnen.

Vingerafdrukken

Op de tweede plek eindigt de (centrale) database voor vingerafdrukken, met 22 procent van de stemmen. De Nederlandse overheid wil, als een van de weinigen in Europa en waarschijnlijk in strijd met grondrechten, de vingerafdrukken die het digitaal verzamelt bij aanvraag van een paspoort, in één grote database stoppen.

Die databank wordt beschikbaar voor opsporingsdiensten, terwijl dat niet de opzet was van de Europese regels. Behalve protesten zijn er meerdere rechtszaken gevoerd tegen de plannen. Het vonnis in de meest recente zaak van Privacy First, wordt eind januari verwacht.

Afronden per minuut

Op de derde plaats van de dieptepunten eindigt het afrekenen per minuut. KPN en zijn dochters en Vodafone gingen in 2010 bij verschillende of alle abonnementen het bellen afronden op hele minuten, naar boven toe. De abonnee kan dan ineens met dezelfde bundel veel minder bellen en wordt op kosten gejaagd buiten de bundel. Na publieke en politieke ophef en een aanklacht werden de tariefstructuur aangepast, zodat bellen per seconde vaker een optie blijft.

Stem nu in de nieuwe peiling: Wie is de ict-persoon van 2010?